Îmi amintesc de profesoara de Limba Română din liceu. Nu era o femeie rea, numai că îşi făcuse un scop în a ne corecta mereu. Probabil că ne dorea şi binele, numai că, pe vremea aia, afirmaţia asta nu ne părea tocmai fondată.

– Copii (NOI? COPII? NU!), nu începem ne niciodată prezentarea cu conjuncţia conclusivă „deci” (corectaţi-mă dacă nu îi mai zice aşa)!.. Urma, de fiecare dată, şi explicaţia, interminabilă.

Ca un făcut, de câte ori eram scoşi la tablă, cuvântul ăsta nu de dădea pace.

– Spune-mi te rog, ce am avut pentru astăzi?

– Deci…

– FĂRĂ DECI!

Nici nu cred că avea idee „profa” cât mă agasau corecturile astea… Astăzi probabil că nu ar mai fi la fel, dar pe vremea aia mă călca pe bătături. Până şi pe coridoare, o vedeam făcând cu degetul când, din întâmplare, ne auzea vorbind între noi.

– Da, doamnă, fără „deci”…

Şi totuşi, ce nu ştia buna profesoară era modul în care, conştient sau nu, mintea mea răspundea la constantele-i iritări.

– Deci, deci, deci, deci, deci….

De o mie de ori, de un milion de ori… DECI! Ce ne tot spune ce să facem, chiar şi atunci când nu e treaba ei?

Astăzi, nu o să mă corecteze nimeni, că nu trag nici o concluzie dar folosesc un „deci”. Nu vreau să fac pe Gigi Contra, da parcă mi-e dor să îmi mai amintesc de trecut.

Deci, ai venit pe „Adolescentzi”. Cât de cât am făcut prezentările. Tu ai aflat cine suntem. Şi ce vrem, Noi poate că vom afla, într-un târziu. Până una alta, ne-am propus să începem cu începutul.

Unii sigur vor întreba, pe bună dreptate: vârsta?! Până la ce vârstă suntem bineveniţi aici?

Vă spun eu: nu contează vârsta celor ce vin să ne viziteze. Măcar de curiozitate, o vor face uneori părinţii şi bunicii. Noi însă vom numi adolescent pe oricine ce a trecut de 12 şi nu a ajuns până la 19. Preferăm să nu fim foarte stricţi, limitele nu întotdeauna se respectă atunci când vine vorba de vârstă.

Ce vom vorbi? Am mai spus-o: orice. Orice este de interes pentru adolescentul care eşti tu. Nimic nu este penibil, nimic ruşinos. O vom face cu toată seriozitatea, ca nişte adulţi în devenire. Multe dintre problemele cu care vă confruntaţi, nu ne sunt necunoscute. Le vom lua însă, pe rând. Până una alta, vedeţi sus, unde sunt paginile, nişte rubrici în care vă puteţi prezenta sau puteţi propune subiecte de discuţie. Curaj!

(Mike)